vrijdag 12 februari 2016

weggaan is een soort blijven

Weggaan is iets anders
dan het huis uitsluipen
zacht de deur dichtrekken
achter je bestaan en niet
terugkeren. Je blijft
iemand op wie wordt gewacht.

Weggaan kun je beschrijven als
een soort van blijven. Niemand
wacht want je bent er nog.
Niemand neemt afscheid
want je gaat niet weg.

Rutger Kopland
De eerste keer dat ik dit gedicht las, had ik niet het gevoel dat het iets speciaals was. Bovendien snapte ik de gedachte van dit gedicht ook niet, hoe kan weggaan nou hetzelfde betekenen als een soort van blijven? Deze twee woorden zijn het tegenovergestelde van elkaar, ze kunnen niet hetzelfde betekenen. Ik las dit in een les Nederlands, nadat er een ander apart gedicht werd voorgelezen. Maar ik snapte de gedachte niet.

De docent zat al een beetje te lachen toen hij onze 'niet begrijpende' gezichten zag. Hoe konden deze twee woorden nou dezelfde betekenis hebben? Ze zijn het tegenovergestelde, als je weggaat kun je niet blijven. Dus zo begon de uitleg. Weggaan. Als je weggaat dan zeg je meestal dat je ergens heen gaat, en als je ergens heen gaat dan kom je meestal ook weer terug. Zoals dat je een dagje weg gaat, niemand mist je, want je bent een dagje weg, maar iedereen weet wel waar je heen bent. Weggaan kun je beschrijven als een soort van blijven. Niemand wacht want je bent er nog. Niemand neemt afscheid want je gaat niet weg.

In het eerste gedeelte wordt er verteld dat weggaan iets anders is dan het huis uitsluipen. Het enigste verschil hierin is dat je niet vertelt waar je heen gaat, niemand weet waar je bent, er zal altijd op je gewacht worden. Dagen, weken, maanden, jaren. Terwijl je misschien nooit meer terugkomt. Weggaan is iets anders dan het huis uitsluipen zacht de deur dichtrekken achter je bestaan en niet terugkeren. Je blijft iemand op wie wordt gewacht.

Het gedicht maakte veel indruk op me, maar ik weet niet waarom. Misschien omdat twee woorden die het tegenovergestelde van elkaar zijn, toch dezelfde betekenis kunnen hebben. Ik weet het niet.

Lots of love, Lisa

13 opmerkingen:

 1. Het is inderdaad een heel erg mooi gedicht, ookal zal ik het nog een paar keer moeten lezen om het echt te begrijpen, mooi gedichtje!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, echt een prachtig gedichtje! Ookal moet je er hard bij nadenken om het te begrijpen! Ik heb het een paar keer opnieuw moeten lezen, en nog steeds vind ik het moeilijk om de betekenis te vinden, maar dat vind ik juist erg leuk aan gedichten! Liefs Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik had mijn vraagtekens al bij de titel van deze post gezet toen ik het las op Bloglovin'. Maar wat een mooi gedichtje zeg, wauw.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Super bijzonder gedicht, echt heel mooi. En prachtige foto's erbij!! Ik hou echt van gedichtjes, en ik heb deze dan ook nu inmiddels meerdere keren gelezen :)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Bijzonder gedicht, ik moest er ook even over nadenken haha. Mooie foto's staan erbij trouwens!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik moet toegeven dat, toen ik het gedicht voor het eerst las, ik het ook niet begreep. Maar met jouw uitleg erbij wordt het helemaal duidelijk! De betekenis achter dit gedicht is eigenlijk zo mooi! Net zoals je foto's hihihi!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het gedicht is fantastisch! De foto's trouwens ook! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. heel mooi gedicht inderdaad!! En je foto's <3
  Ik heb je trouwens genomineerd en zou het super vinden als je de vragen zou willen beantwoorden :)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik vind het gedichtje echt prachtig. Er zit echt zoveel betekenis in die paar woorden en wat een mooie uitleg gaf je Nederlands leraar. Soms zeggen die mensen ook nog eens wat nuttigs ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik las je artikeltje al een tijdje terug en ik heb er even een tijdje over na moeten denken (precies een maand had ik nodig om dit gedichtje te verwerken, okay, this is just a very bad excuse for my late comment..). Maar goed, genoeg gezwijmel. Ik vind het gedichtje een pareltje. Ik heb het een paar keer moeten lezen om het te snappen en telkens als ik hem opnieuw lees heb ik het idee dat ik weer iets nieuws opmerk. Heel bijzonder, wat tekst met je kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Echt een heel erg mooi gedicht! Heb er wel een paar keer over moeten nadenken voor ik het meteen begreep, maar nu snap ik het. Echt heel mooi!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Zo'n mooie foto's! Heel leuk gedaan :) Blij dat ik je blog heb teruggevonden in mijn opkuis-ronde, want ik volgde per ongeluk je persoonlijke account en niet je blogaccount! Maar dat is nu dus rechtgezet :) liefs!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wauw, zo'n mooi gedichtje! Je foto's zijn ook prachtig zeg!

  BeantwoordenVerwijderen